یبوست در بارداری چیست؟
به طور کلی یبوست به حرکت کم شکمی یا مدفوع سفت و خشک گفته می شود. دفع و اجابت مزاج یکی از مهمترین قسمت هضم و گوارش غذایی که میخوریم بوده و بروز هرگونه اختلال یا مشکل موجب به وجود آمدن انواع بیماری ها میگردد. میزان اجابت مزاج در افراد متفاوت می باشد؛ برای مثال در برخی افراد اجابت مزاج هفته ای دوبار و در برخی افراد روزانه می باشد.
تغذیه، عوامل موروثی، تغییرات هورمونی سیستم گوارش و عملکرد بدن از موثر ترین عوامل میزان اجابت مزاج می باشند؛ البته که ممکن است یبوست در برخی موارد به دلایل دیگری مانند بارداری رخ دهد که در ادامه به طور جامع به آن خواهیم پرداخت.
علائم یبوست در بارداری
همانطور که گفته شد، یبوست به دو قسمت تقسیم می شود؛ حرکات کم شکمی و عدم اجابت مزاج به موقع یا سفت شدن مدفوع و اذیت شدن فرد هنگام خروج مدفوع. این عارضه به خصوص در خانمهای بارداری بسیار به چشم میخورد. یبوست در بارداری دارای علائمی است که ممکن است در صورت تکرار موجب بروز عوارض جدی برای فرد باشد.
برخی از علائم یبوست در بارداری عبارت اند از:
- دل پیچه و یبوست در بارداری
- حرکات کم و کند شکم
- یبوست در اوایل بارداری ممکن است با احساس عدم تخلیه همراه باشد
- نخ شکمی در زنان باردار
- اجابت مزاج دشوار و همراه با درد
علت یبوست در بارداری
یکی از دلایل یبوست در اوایل بارداری یا حتی اواخر آن برهم خوردن تعادل هورمون ها و رشد جنین می باشد. تغذیه نیز می تواند یکی از دلایل دیگر یبوست در خانمهای باردار بوده که می توان آن را کنترل نمود.
برخی از علتهای یبوست عبارت اند از:
- عدم مصرف سبزیجات و فیبر مورد نیاز بدن
- مصرف برخی داروها
- عدم نوشیدن و مصرف آب به مقدار کافی بدن
- رشد جنین که موجب ایجاد فشار بر لگن مادر می گردد (فشار رحم به روده ها)
- تغییرات هورمونی در زنان باردار
- تغییرات در رژیم غذایی
یبوست در بارداری از چه زمانی شروع می شود؟
یبوست ممکن است در همه افراد رخ دهد اما در خانمهای باردار، علائم یبوست در بارداری معمولا از سه ماهه دوم بیشتر شده و گاهی به نقطه بسیار حاد می رسد. در زمان ابتلا به یبوست نفخ شکم افزایش یافته و دل پیچه یا درد در ناحیه شکم خود بیشتر احساس خواهید کرد که از عوارض یبوست می باشد.
تغییرات هورمونی با تاثیر بر دستگاه گوارش موجب حاد شدن اختلالات دفع شده و علائم شما را در دوران بارداری افزایش خواهد داد.
عوارض یبوست در بارداری خطرناک است؟
یبوست در همه افراد به یک اندازه خطرناک و آزار دهنده می باشد. اما عوارض یبوست در بارداری برای خانمهای باردار به دلیل سخت تر بودن شرایط آنها بسیار دشوار تر از دیگران بوده و ممکن است آنها را آسیب پذیر تر کند. برای مثال خانمهای باردار به دلیل برهم خوردن تعادل هورمون ها و جایگزین شدن هورمون بارداری بسیار حساس تر شده و ممکن است اجابت مزاج سخت موجب آزار و بروز مشکلات مقعدی در آنها شود. در ادامه برخی از شایع ترین عوارض یبوست در بارداری را بررسی خواهیم نمود.
بواسیر
بواسیر یکی از شایع ترین عوارض یبوست در بارداری و افراد غیر از باردار می باشد. این عارضه ناشی از متورم شدن عروق ناحیه مقعد و دریچه آن می باشد که در اثر فشار ناشی از یبوست به وجود می آید. بواسیر در بارداری دارای علائمی چون درد، سوزش و خارش، خونریزی و بروز اختلال در فعالیت های روزانه همراه است. بنابراین برای کنترل از ابتلا به این بیماری از روشهای درمان خانگی یبوست در بارداری مانند مصرف فیبر و سبزیجات استفاده کنید.
شقاق
شقاق مقعد یکی از شایع ترین عوارض یبوست میباشد که خانمهای باردار هم در راس ابتلا به آن هستند. این عارضه ناشی از خروج سخت و مدفوع خشک از دریچه مقعد به وجود آمده و موجب بروز زخم یا چاک خوردگی های کوچکی در ناحیه مقعد می شود. خونریزی، درد شدید و زخم از علائم این بیماری هستند.
درمان یبوست در بارداری
درمان یبوست در بارداری به چند روش امکان پذیر است؛ این راهکارها برای درمان یبوست در بارداری سه ماه اول، عبارت اند از:
- داشتن یک برنامه مرتب و روزانه برای انجام فعالیت بدنی و ورزش
- مصرف به اندازه از سبزیجات و میوه های تازه
- افزایش تعداد وعده های غذایی (با حجم کمتر)
- پرهیز از نگه داشتن مدفوع و تاخیر در اجابت مزاج
- پرهیز از زور زدن هنگام اجابت مزاج
- افزایش تنوع در رژیم غذایی و افزودن غذاهایی همچون سوپ و مایعات
- استفاده از میوه هایی نظیر انجیر و زرد الو
- پرهیز از مصرف بی رویه کافئین
- استفاده از حمام نشیمن در صورت ملتهب شدن مقعد و احساس درد و ناراحتی
- از مصرف دارو به طور خودسرانه حتما پرهیز کنید
- از پروبیوتیک ها استفاده کنید
- پس از مشورت با پزشک، مصرف مکمل ها یا داروهای تجویز شده را فراموش نکنید
- از پرخوری پرهیز کنید
آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟
یبوست در بارداری به طور کلی مشکلی ایجاد نکرده و خطر جدی برای مادر یا جنین ایجاد نمی کند. اما در برخی موارد شرایط مادر به گونه ای بسیار حاد است که ممکن است حتی سلامت کودک را به خطر بیندازد. برخی از علائمی که نشانه خطر می باشد و نیازمند به معاینه متخصص دارد عبارت است از:
- انقباض های شدید شکمی
- دل درد شدید
- احساس تهوع یا تب
- مشاهده خون در مدفوع
- احساس علائمی چون سوزش، خارش یا درد در ناحیه نشیمنگاه دارید
- تحرک جنین شما بسیار کم شده
کلینیک نشیمنگاه